A Sirályváros kampány egy régi, a csapatunk által már többször nagy sikerrel alkalmazott el szerint terveztük meg, amelyet részben az Ars Magica szerepjátékból adoptáltunk, de első alkalmazásának helyszínéről csak Ifin-kampánystílusnak, vagy Ifin-stílusnak nevezünk. Ennek lényege, hogy minden játékosnak több (jellemzően négy-öt), a kampány mikrokörnyezetéhez kötődő játékos karaktere van, a legváltozatosabb társadalmi és hatalmi szintekről, és a játékosok a karaktereik között akár a játékülésen belül is válthatnak. Ez, és a több, egymással esetlegesen ellenséges saját karakter megkívánja ugyan a plusz energiát, ami az egyes karakterek tudásának más karakterek tudásától, illetve a mesélőként a játékos tudomására jutott információktól való elhatárolása miatt szükséges, de tapasztalataim szerint ez bőven megtérül játékélményben.
További sajátosság, hogy ez(ek) többmesélős kampány(ok); azaz elméletileg mindenki játékos és mesélő is egyben: ha az egyik játékosnak akad egy jó ötlete, azt lemesélheti a többieknek. Erre azért van "szükség", hogy a kampány minél hosszabban életben maradjon, azaz ne fulladjon be az egész azért, mert a mesélőnek sorozatban rosszul jön ki a lépés, vagy elveszíti a kontaktust a kampány főbb témáival. Természetesen ez megkívánja a résztvevők közötti egyeztetést, hogy egyikük történetszála se vágjon alá egy másikukénak, de ezt a kérdéskört mindig sikerült megoldani. Jó módszer erre, ha a kampányt a mesélő hajlandóságú játékosok előzetesen felosztják: földrajzilag ("te megélsz a jeges északon, te a déli szigetvilágban, én meg a keleti pusztákon") vagy főbb témák szerint ("te meséld az idegen inváziót, te a nyomozásos-intrikálós részt, én pedig a függetlennek látszó mellékszálakat").
Már többször említettem a kampány főbb témáit. Ezek azok a fókuszok, amik körül a kampány forog. Érdemes ezekből többet is felvetni, aztán majd az asztal mellett úgy is kialakul, hogy mik lesznek a visszatérő elemek, amelyek ténylegesen is központi jelentőségűvé válnak. A Sirályváros kampányban véleményem szerint ilyen lehetséges fő témák: kalózkodás, harc Sztígia ellen, a város ősi titkai, világi és alvilági összeesküvések, belső konfliktusok, egy (vagy több) idegen támadás a város ellen, illetve a városállamok közötti diplomácia. Aztán majd meglátjuk.

Szerző: Alister  2012.09.16. 18:57 2 komment

Címkék: elmélet háttér Sirályváros

A bejegyzés trackback címe:

https://lemuria.blog.hu/api/trackback/id/tr974780907

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása